← Spår 2

Det här är ett försök att autogenerera spårkartor för svenska järnvägsstationer, baserat på data från Trafikverket och OpenStreetMap. Hjälp gärna till!

En autogenererad karta kommer aldrig att bli lika bra som en handritad – där man till exempel kanske velat göra plattformarna bredare på kartan än i verkligheten, men i gengäld kan den hållas automatiskt uppdaterad.

Uppgifter om spår och plattformar kommer från Trafikverket, medan plattformsytor och stationsbyggnader hämtas från OpenStreetMap. Riktningar till andra städer kommer från ett geodatalager byggt efter förlaga och uppgifter från www.jarnvag.net. Alla fel och konstigheter är mitt eget fel.

Hittat ett fel?

Ibland används andra plattformsnummer på stationsskyltarna än i Trafikverkets system. Det behöver vi rätta för hand. Om du hittar ett sådant fel, så mejla gärna!

När plattformar har ”fel” form (t.ex. överlappar ett spår) eller saknas, så beror det troligen på datan från Open Streetmap. Går gärna dit och rätta till det själv! Då gör du både Open Streetmap och Spår2 lite bättre. Samma sak gäller stationshus.
Skaffa användarkonto här: www.openstreetmap.org/user/new

Vid utfarterna från varje station finns ”destinationstexter”. Om de ser tokiga ut någonstans så mejla gärna!

Hittat något annat fel eller har en idé om hur Spår2 kan bli bättre? Hör av dig, eller gör en pull request på källkoden, om du kan lite grand (eller mer än jag) om webbutveckling!

Teknikstack

Spår2 är byggt med Nuxt.js, Vue 3 och NuxtUI/Tailwind. Koden finns på GitLab. Kartorna är genererade med Python och Matplotlib + Geopandas. Källkoden för det finns på GitLab.

Att göra

Trappor, över- och undergångar
Kan hämtas från OSM, men det är inte trivialt, och jag tar gärna hjälp med det
Autodeploya
Schemalägg bygge och publicering av sidan, inklusive nerladdning av ny Lastkajendata. Behöver ta kontakt med Trafikverket om hur mappningen mellan spårdelar och plattformsnumemr ska fungera i sådana fall.
Stilmallar
Jag tar gärna hjälp av någon form- och CSS-duktig på att sätta lite form på sajten. Tailwind är inkluderat nu, men det går bra att byta ramverk, förstås.
CDN
Lägg bilderna bakom en CDN, typ Cloudfront
Responsiva bilder
Rendera ut fler bildstorlekar. Notera att det inte blir särskild bra att bara skala om bilder som de här Det bästa är att rendera separata bilder för olika storlekar från Matplotlib. Då går det också att t.ex. minska detaljrikedomen i små bilder.
404:or, m.m.
Återstår fortfarande lite basic sajtfix

Kontakt

Leonard Wallentin
Mejl: mejl@leowallentin.se
Mastodon: @leo_wallentin
GitLab (källkod): rotsee/spar2